Western noir i AMC-serien Dark Winds

George RR Martin och Robert Redford finns bland producenterna och Zahn McClarnon spelar huvudrollen när Tony Hillermans Leaphorn & Chee-böcker blir tv-serie.

Dark Winds, som är AMC-seriens titel, utspelar sig 1971 i utkanten av indianreservatet Navajo Nation nära Monument Valley. Poliskommissarie Joe Leaphorn belastas av en serie till synes orelaterade brott. Men ju mer han gräver efter sanningen, desto mer exponeras såren från hans förflutna. Han åtföljs av sin nya vice Jim Chee. Även Jim Chee har gamla oförätter från sin ungdom att konfrontera. Tillsammans kämpar de två männen mot ondskans krafter och sina egna personliga demoner på vägen mot frälsning.

Zahn McClarnon som Joe Leaphorn. Foto: AMC

Joe Leaphorn och Jim Chee spelas av Zahn McClarnon (Westworld) och Kiowa Gordon (Roswell, New Mexico). De tillhör, liksom många av skådespelarna i serien, ursprungsbefolkningen i USA. Samma sak gäller för skaparen Graham Roland och resten av manusförfattarna.

”Jag är hedrad över att bli tillfrågad att spela huvudrollen och producera den här innovativa serien för AMC. Att ha stöd av och vara en del av ett team som leds av de ikoniska visionärerna George RR Martin och Robert Redford är någonting jag alltid strävat efter. Jag är övertygad om att vi som ursprungsbefolkning befinner oss i en ny era av representation inom tv och film”, säger Zahn McClarnon i ett uttalande.

Jessica Matten, Noah Emmerich, Deanna Allison och Rainn Wilson har också roller i den psykologiska thrillerserien.

Western noir-seriens officiella premiärdatum infaller den 12 juni, då de två första avsnitten av sex släpps på AMC och AMC+. Men först är det världspremiär för Dark Winds som huvudakt på ATX-festivalen i Austin, Texas, den 2 juni.

Här är den trailer som AMC nyligen släppt och som inleds med att Joe Leaphorn upptäcker två döda kroppar på ett hotellrum, vilket blir upprinnelsen till en kriminaldeckare med psykologiska thrillerinslag.