Wakanda-serie från Ryan Coogler

Black Panther-regissören Ryan Coogler har tecknat ett femårigt avtal med Disney. Avtalet banar väg för en tv-serie om kungariket Wakanda.

Den afrofuturistiska superhjältehistorien Black Panther från 2018 är en av Marvel Studios mest inkomstbringande filmer. Långfilmen skrevs och regisserades av nu 34-åriga Ryan Coogler. Disney, som äger Marvel Studios, har nu förstärkt relationen med sin talangfulla kreatör via ett femårigt exklusivt avtal med Cooglers produktionsbolag Proximity Media.

Ryan Coogler jobbar på en uppföljare till Black Panther som om coronapandemin tillåter ska gå upp på biodukarna den 8 juli 2022. Det blir dock en film utan karaktären T’Challa, det vill säga superhjälten Black Panther. Den nya filmen ”ska hedra arvet” som Chadwick Boseman var med om att bygga. Boseman avled förra året i cancer bara 43 år gammal.

Samma förutsättningar gäller för tv-serien som Ryan Coogler ska utveckla för streamingtjänsten Disney+. Ingenting är ännu känt om innehållet, bara att det handlar om ett drama baserat på Wakanda, det futuristiska kungariket som var superhjälten Black Panthers hem.

Bob Iger, ordförande för The Walt Disney Company, har i ett uttalande kommenterat dealen med Proximity Media: ”Ryan Coogler är en unik historieberättare vars vision och bredd har gjort honom till en av de mest framstående filmskaparna i sin generation. Med Black Panther har Ryan gett liv åt en banbrytande historia och ikoniska karaktärer på ett verkligt, meningsfullt och minnesvärt sätt som också inneburit ett historiskt kulturskifte. Vi är väldigt glada att stärka relationen och ser fram emot att berätta fler fantastiska historier ihop med Ryan och hans team.”

I överenskommelsen ingår också att Proximity Media ska utveckla fler Marvel-serier inom ramen för Disneys plattformar. ”Vi är redan delaktiga i några projekt som vi ser fram emot att berätta om”, har Ryan Coogler förklarat.