Tidsresor och 1980-tal i Paper Girls

De är tidningsbud och tjejer. I Amazon Primes science fiction-serie Paper Girls delas det både ut tidningar och görs resor i tiden.

Unga människor som cyklar omkring i grupp i 1980-talsmiljö. Ett koncept som känns igen. Vi har sett det både på film och tv i allt från Goonies till nu högaktuella Stranger Things. Skillnaden är att i Paper Girls är alla huvudpersonerna tjejer.

Karaktärerna är hämtade från ett seriealbum av Brian K Vaughan och Cliff Chiang som totalt gav ut sex volymer av Paper Girls mellan 2015 och 2019.

Så här säger Brian K Vaughan till Entertainment Weekly om hur idén föddes: “När jag växte upp i Clevelands förorter var det ett år, när jag var runt 12, då alla tidningspojkar var ersatta av tidningsflickor. Jag tyckte det var tufft att dessa 12-åriga barn gick ut klockan 4 på morgonen för att dela ut dåliga nyheter till vuxna. Det var så intressant och fängslande att de var tidningsbud, en utdöende art och samtidigt de första av sin sort. Det här är en så intressant grupp av unga kvinnor, tänkte jag.”

Vaughan och Chiang har assisterat med tv-bearbetningen. Stephany Folsom och Christopher C Rogers är showrunners och Christopher Cantwell hör också till producenterna. Om namnen låter bekanta är det för att Rogers och Cantwell låg bakom den utmärkta AMC-serien Halt and Catch Fire medan Folsom skrev manuset till Toy Story 4.

De fyra omaka kamraterna Erin, Tiffany, K.J och Mac spelas av Riley Lai Nelet, Camryn Jones, Fina Strazza och Sofia Rosinksy. Ali Wong spelar en vuxen version av Erin.

Amazon Prime Video har släppt de första bilderna (ovan och nedan) från Paper Girls, som kommer till streamingtjänsten den 29 juli.

Sofia Rosinsky och Riley Lai Nelet som Mac Coyle och Erin Tieng. Foto: Amazon Prime Video
Riley Lai Nelet som den yngre versionen av Erin Tieng och Ali Wong som den äldre. Foto: Amazon Prime Video