Recension: Sci fi-serien Defiance

Betyg: 2/5
Genre: Sci-fi
Premiär: 2013
Antal säsonger: 3
Tjänst: Netflix

Det 86 minuter långa premiäravsnittet av Defiance är lovande. Ett mäktig rymdinvasion har tvingat ned jorden på knä, men efter mer än 15 år med krig och motsättningar enas de många fraktionerna om att ge freden en chans. Det sker bland annat i ruinerna av Saint Louis, som med den stora Gateway-bågen som enda kvarvarande landmärke år 2046 är hem för en myriad av olika intergalaktiska raser och trosinriktningar.

s01_e0104_13_0Skrotjägaren Nolan (Grant Bowler) och hans Irathi-adoptivdotter Irisa (Stephanie Leonidas) är på genomresa och stöter på resterna av ett rymdskepp. De plundrar det på värdefull Votan-teknologi och flyr med en kraftfull terrasfär, en form av energikälla, som det naturligtvis är andra som också letar efter. I staden Defiance har borgmästaren Amanda Rosewater (Julie Benz) sina egna problem att handskas med, och då det går upp för henne att Nolan är skicklig med handvapen värvar hon honom som stadens lagväktare. Därmed är fundamentet lagt till ännu en science fiction-serie med förvecklingar, krig och intriger.

s01_e0109_01_1Defiance förmår dessvärre inte att leva upp till sitt vackra premiäravsnitt. Det startar episkt och ganska annorlunda, men det hela slösas snart bort i små separata berättelser och nonsens som gör det svårt att behålla intresset. Det händer något med gruvor och med Hellbugs, men det är begränsat till ett enskilt avsnitt. Detsamma gäller historien om Irisas bakgrund och en bödel som torterat henne. Ett tredje avsnitt försegår på en fångtransport. Inget av detta hänger ihop och det är på sätt och vis förståeligt, för det är lika många författare som det är avsnitt och de tycks alla ha sin egen idé om vad som ska rymmas inom Defiance-ramarna. Vad som saknas är en övergripande vision.

Defiance-- Pilot -- Pictured: (l-r) Tony Curran as Datak Tarr, Jaime Murray as Stahma Tarr -- (Photo by: Ben Mark Holzberg/Syfy)Det gör Kevin Murphys och Rockne S O’Bannons senaste science fiction-projekt till en ganska tam historia som inte kan jämföra sig med serier som Battlestar Galactica, men som inte heller faller igenom helt som exempelvis Farscape och Stargate-serierna. Den bleka och mycket sluga Stahma Tarr (Jaime Murray) är en karaktär som sticker ut, åtminstone i säsong 1 och 2 som finns på Netflix, men totalt sett är Defiance en mjuk och ofarlig genomsnittsproduktion.
Thomas Tanggaard