Oprah i HBO-film om medicinsk historia

HBO ska göra film av den bästsäljande fackboken The Immortal Life of Henrietta Lacks. I huvudrollen: Oprah Winfrey. 

Henrietta Lacks var en afroamerikansk tobaksodlare. Strax före hennes död 1951 tog en forskare ett cellprov från Lacks kropp utan vare sig hennes eller hennes familjs vetskap. Det cellprovet låg sedan till grund för bland annat poliovaccinet. De så kallade HeLa-celler, som Henrietta Lacks alltså gav upphov till, är en odödlig cellinje som isoleras från en livmoderhalscancer och som används över hela världen vid cellbiologisk, virologisk och molekylärbiologisk forskning.

Rebecca Skloot skrev 2010 en facklitterär bok om Henrietta Lacks. Det är den bästsäljande boken som nu ska ligga till grund för en HBO-film med Oprah Winfrey i huvudrollen. Winfrey ska spela Henriettas dotter, Deborah Lacks, som i boken och filmen söker efter information om den mor hon aldrig kände. Snart inser Deborah vilka medicinska genombrott cellprovet från hennes mor banat väg för. Det är en historia som på samma gång speglar medicinsk arrogans och medicinsk triumf.

Winfrey, som också är exekutiv producent för tv-projektet tillsammans med bland andra Alan Ball (True Blood), har länge varit intresserad av att filmatisera The Immortal Life of Henrietta Lacks. Broadway-producenten George C Wolfe har gjort bearbetningen och kommer även att regissera HBO-filmen som börjar spelas in i sommar.