Olyphant klar för Justified: City Primeval

Planerna på en uppföljningsserie till Justified blir verklighet. Timothy Olyphant kommer att reprisera rollen som Raylan Givens i Justified: City Primeval.

Justified var en av kabelkanalen FX mer långlivade serier innan kriminalserien i westernmiljö avslutades 2015 efter sex säsonger. Historien var byggd kring en av författaren Elmore Leonards karaktärer, US Marshal Raylan Givens, i serien spelad av Timothy Olyphant.

I mars 2021 blev det känt att samma gäng som gjorde Justified hade planer på att återförenas för en ny Elmore Leonard-bearbetning. Det nya dramat, som FX nu har beställt, baseras på kriminalromanen City Primeval: High Noon in Detroit från 1980.

Karaktären Raylan Givens förekommer inte i City Primeval-romanen, men Justified-teamet har skrivit in honom i storyn för att få med Timothy Olyphant och hans karaktär även i den nya FX-serien.

Enligt synopsis så inleds Justified: City Primeval med att Raylan bor i Miami, dit han flyttade i seriefinalen av Justified. Där försöker han balansera livet som US Marshal och deltidspappa för sin 14-åriga dotter med Winona. Håret är gråare, hatten smutsigare och vägen framför honom kortare än vägen bakåt. Ett slumpmässigt möte på en motorväg i Florida leder Raylan till Detroit där hans vägar korsas med Clement Mansell, även känd som The Oklahoma Wildman, en våldsam sociopatisk desperado. Mansells advokat Carolyn Wilder, har varje avsikt att representera honom men blir själv fångad mellan en polis och en kriminell. Dessa tre karaktärer hamnar på en kurs som leder mot en kollision i typisk Elmore Leonard-anda.

Hur bokens egentliga centralfigur Raymond Cruz kommer in i bilden är oklart. Cruz är i City Primeval en mordutredare som försöker förhindra att mördaren Clement Mansell för andra gången glider genom de juridiska nätmaskorna.

Dave Andron och Michael Dinner, exekutiva producenter för originalserien, kommer att fungera som showrunners, manusförfattare och producenter för den nya serien. Den förra showrunnern Graham Yost finns också med som producent. Även Timothy Olyphant har producentstatus.