Luthers skapare skriver Mr Ripley-manus

Neil Cross, som skapat tv-serien Luther, ska skriva manus till en tv-serie baserad på Patricia Highsmiths kriminalromaner om den charmige psykopaten Mr Ripley.

Patricia Highsmith, som också under pseudonym skrev The Price of Salt, boken som bioaktuella Carol är baserad på, författade totalt fem kriminalromaner i den så kallade Ripliad-serien om Tom Ripley: The Talented Mr Ripley (1955) Ripley Underground (1970), Ripley’s Game (1974), The Boy Who Followed Ripley (1980) och Ripley Under Water (1991).

Den första boken har filmatiserats två gånger. Redan 1960 av Rene Clements i Purple Moon och därefter 1999 av regissören Anthony Minghella. Minghellas psykologiska thriller The Talented Mr Ripley, med stjärnor som Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett och Philip Seymour Hoffman i rollistan, blev en stor framgång på biodukarna.

Trion bakom det nya tv-projektet om Mr Ripley, Guymon Casady, Ben Forkner och Philipp Keel (representant för Highsmiths förlag Diogenes) vill bygga vidare från dessa två filmer. Och nu har de alltså hittat sin manusförfattare i form av Neil Cross. Det är dock fortfarande tidigt i processen och det finns ännu inget avtal med någon studio om det ännu titellösa tv-projektet.

Neil Cross är mannen bakom den brittiska kriminalserien Luther med Idris Elba i titelrollen. Cross är också inblandad i ett Fox-projekt med planer på att göra en amerikansk tv-version av Luther.

Både Luther och The Talented Mr Ripley (Mr Ripley en man med många talanger) finns att streama på Netflix.