Kristen Stewart banbrytande astronaut i sin första tv-huvudroll

Kristen Stewart har skrivit på för sin första huvudroll i en tv-serie. Hon ska spela austronauten Sally Ride i miniserien The Challenger. Amazon ser ut att vinna budgivningen.

Skådespelaren Kyra Sedgwicks produktionsbolag Big Swing, Steven Spielbergs Amblin och Kristen Stewarts eget produktionsbolag Nevermind har slagit sina påsar ihop för att berätta historien om Sally Ride och rymdfärjan The Challenger. Enligt Deadline Hollywood pågår en budgivning om projektet där Amazon MGM Studios är nära en affär. I så fall skulle Prime Video bli hem för serien.

Sally Ride var 1983 den första amerikanska kvinnan till rymden. Tre år senare, efter att rymdfärjan Challenger exploderat och dödat hela besättningen, tog hon också plats i den kommission som utredde olyckan. Det visade sig senare att hon pekat ut de problem som orsakade explosionen. Sally Ride var, när hon 2012 avled i cancer 61 år gammal, även professor i fysik.

Kristen Stewart har tidigare bara gjort några korta gästspel i tv-sammanhang, senast i finalen av Irma Vep, men annars hållit sig uteslutande till filmduken. Huvudrollen i The Challenger blir därför den före detta Twilight-stjärnans riktiga tv-debut.

The Challenger är baserad på boken The New Guys, skriven av Meredith E Bagby som också finns med bland de exekutiva producenterna för tv-serien. Hon berättar i sin bok historien om det team som Nasa tog in för att öka mångfalden. Sally Ride var både den första kvinnan och den första HBTQ-medlemmen att ta sig hela vägen till rymden. I samma rymdprogram ingick även den första mörkhyade och den första asiatiska austronauten samt det första gifta paret.

Maggie Cohn med American Crime Story, The Staircase och Narcos: Mexico på sin cv kommer att fungera som showrunner för miniserien The Challenger.