Här är svenskan i Fear the Walking Dead

I morgon har spinoffen Fear the Walking Dead premiär på HBO Nordic. Men visste ni att en av huvudkaraktärerna görs av en svenska? Mercedes Mason spelar Ofelia Salazar.

AMC:s monsterhit The Walking Dead ynglade förra året av sig. Spinoffen Fear the Walking Dead hade under sin korta första säsong de högsta tittarsiffrorna någonsin för en premiärsäsong på någon av kabelkanalerna i USA.

I kväll är det premiär på AMC för den andra säsongen och dagen därpå på HBO Nordic. Familjerna Clark/Manawa och Salazar kämpar för att överleva och har flytt från zombieapokalypsen i Los Angeles till en lyxbåt, ägd av den mystiske Victor Strand (Colman Domingo). Tittarna kan för övrigt själva ta en tur på yachten via AMC:s coola 3D-modell. Testa här.

2x01_0008

I Fear the Walking Dead är familjedynamiken i fokus. Där finns den nybildade familjeenhet som består av Madison Clark (Kim Dickens), Travis Manawa (Chris Curtis) och Madisons barn, syskonen Nick (Frank Dillane) och Alicia (Alycia Debnam-Carey) samt Travis son Chris (Lorenzo James Henrie). Där finns också Daniel och Ofelia Salazar, spelade av Ruben Blades och Mercedes Mason. Eller Mercedes Masöhn som var hennes namn när hon på 80-talet växte upp i utkanten av Linköping.

Mercedes var 12 år när familjen lämnade Linköping för att flytta till Chicago. Där inledde hon tidigt en fotomodellkarriär, men övergick vid 22 års ålder till att bli skådespelare. Mercedes Mason bor numera i Los Angeles med sin skådespelarmake David Denman. Hon har under åren synts i bland annat Chuck och NCIS: Los Angeles, och hade en av huvudrollerna i den kortlivade Bones-spinoffen The Finder.

Rollen som Ofelia Salazar i Fear the Walking Dead är den största hittills i karriären. I säsong två får vi se hur moderns död och den ansträngda relationen till fadern tvingar Ofelia att bli både starkare och mer självständig. Att karaktärer dör ingår i zombieseriernas DNA, men vi vet att Mercedes Masons karaktär överlever den första halvan av säsong två och att hon nu är på plats i Mexiko där inspelningen av den andra delen av säsong två precis har inletts.

Här är en video där producenterna och några av skådespelarna, däribland Mercedes Mason, berättar om hur inspelningen går till.