Det är Gillian Andersons år i år (också)

För den som inte kan få nog av Gillian Anderson kommer det närmaste tv-året att vara som en dröm. Anderson är aktuell i fyra serier: Hannibal, X-Files, The Fall och War and Peace.

Hannibal Kanal 9. På bilden: Gillian Anderson som Dr. Bedelia Du Maurier & Mads Mikkelsen som Dr. Hannibal Lecter,  Foto: Chiswick Productions/Sony Pictures Television. Prod. år: 2015. Originaltitel: Hannibal

Snart 47-årige Gillian Anderson är mer eftertraktad än någonsin. Först ut är Hannibal. Den 12 juli är det svensk premiär på Kanal 9 för den tredje – och som det ser ut sista – säsongen. Gillian Anderson, spelar den kyliga och beräknande doktor Bedelia Du Maurier, före detta psykiatriker åt Mads Mikkelsens berömde kannibal Hannibal Lecter. I säsong 3 har hennes roll dessutom vuxit sig större än i de två första säsongerna.

”Folk kommer att bli trötta på  mig”, säger Anderson som alltså har ytterligare tre tv-projekt på gång.

Få har väl missat att hon nyligen återvänt till sin allra mest kända roll, den som FBI-agent Dana Scully i X-files (Arkiv X). Sex avsnitt spelas in i Vancouver och X-files är tillbaka i Fox tablå den 24 januari. Här är den första teasern inför den haussade comebacken:

https://www.youtube.com/watch?v=JoIRNja8pMc

Utöver Hannibal och X-Files är Gillian Anderson också aktuell i två BBC-serier. I våras gav BBC klartecken för en tredje säsong av thrillern The Fall, ännu ett seriemördardrama där Anderson spelar mot Jamie Dornan från Fifty Shades of Grey. När säsong tre ska sändas är inte offentliggjort, men för den som vill ta en titt på det utmärkta dramat finns den första säsongen på svenska Netflix.

The Fall

Den andra BBC-serien är War and Peace, som bygger på Leo Tolstojs världsberömda roman. De sex avsnitten ska sändas på BBC One i slutet av året. Gillian Anderson spelar Anna Pavlovna.