Bestsellern Jonathan Strange & Mr Norrell har blivit tv-serie

Förväntningarna har varit skyhöga på den nya brittiska miniserien Jonathan Strange & Mr Norrell. Nu har perioddramat haft premiär, men SVT har inga planer på att sända BBC-serien.

Jonathan Strange & Mr Norrell

Det nya brittiska perioddramat Jonathan Strange & Mr Norrell bygger på en bestseller av Susanna Clarke med samma namn, som ofta har beskrivits som en Harry Potter för vuxna. Två av sju avsnitt har hunnit sändas i Storbritannien och miniserien har hyllats, men också fått kritik för att den speglar ett victorianskt samhälle där det i princip inte finns några kvinnor alls att relatera till. Historien utspelar sig på 1800-talet, när människorna slutat tro på magi men tack vare Mr Norell och Jonathan Strange får anledning att göra det igen. Peter Harness (Wallander) har skrivit manus.

Fantasy-dramat hade premiär på BBC One den 17 maj och visas på BBC America med start den 13 juni. Däremot finns ännu inget svenskt premiärdatum. De som älskade boken och hoppats följa BBC-serien på SVT, kan tyvärr inte räkna med det. För närvarande finns inga planer på att visa serien, meddelar SVT:s avdelning för inköp av fiktion. Hoppet står nu till att någon av streamingtjänsterna plockar upp serien.

Här är en kort förhandstitt från premiäravsnittet: