Norsk noir i nya serien Eyewitness

Dags för lite norsk noir. USA Network har beställt en serie baserad på NRK:s kriminaldrama Øyevitne, i Sverige känd som Ögonvittnet.

Adi Hasak, som skapat Jennifer Lopez-aktuella Shades of Blue, ligger också bakom Eyewitness. Han har skrivit manus och ska även fungera som exekutiv producent för nordic noir-serien tillsammans med originalseriens skapare och regissör Jarl Emsell Larsen, skriver Deadline.com. Tv-kanalen USA Network, som nått stora framgångar med Golden Globe-vinnaren Mr Robot, har beställt tio avsnitt på en gång.

I Eyewitness möts två pojkar i skogen och råkar bli ögonvittnen till en skottlossning som de med nöd och näppe lyckas överleva. För att deras förhållande ska förbli hemligt och för att de är rädda för att mördaren ska hitta dem, så ingår de en pakt om att inte berätta om morden de bevittnat. Snart visar det sig att morden har förgreningar djupt in i internationell kriminalitet.

Originalserien Øyevitne producerades av NRK Drama i samarbete med DR i Danmark, SVT i Sverige och YLE i Finland. Sverige bidrog med två skådespelare: Mahmut Suvakci (Snabba Cash) och unga Tehilla Blad (Män som hatar kvinnor). Serien har också sänts på SVT under namnet Ögonvittnet.

Här är en trailer för originalserien: