Tv-serie om Josephine Bakers liv

DELA

Josephine Baker var en banbrytande afroamerikansk artist som blev kabarédrottning i Paris. Nu ska en ny tv-serie skapas om hennes liv.

Josephine Baker har för många kommit att förknippas med dansen med bananerna, men hennes karriär består av så mycket mer. Hennes artisteri sträcker sig över ett halvt sekel och ackompanjerades även av en lång kamp för mänskliga rättigheter och mot rasism.

Hon föddes som Freda Josephine McDonald 1906 i amerikanska Saint Louis. Redan vid 15 års ålder var hon gift för andra gången. Namnet Baker kom från hennes andra make, ett efternamn som hon behöll som artistnamn trots en tidig skilsmässa.

Efter två Broadway-produktioner flyttade Josephine Baker i mitten av 1920-talet till Frankrike. Där blev hon med sin sång och dans en superstjärna och en symbol för sexuell frigjordhet i hela Europa. Hon var vän med Ernest Hemingway och blev porträtterad av Pablo Picasso.

Under andra världskriget arbetade hon för den franska motståndsrörelsen och riktade därefter, under 1950- och 1960-talen, in sin aktivism mot segregationen och rasismen i USA. Hon skapade också sin egen ”regnbågsfamilj” bestående av totalt tolv adoptivbarn.

1975 avled Josephine Baker av en hjärnblödning.

Det är Variety som avslöjar att det franska bolaget Studiocanal ska producera en engelskspråkig tv-serie, som fortfarande är titellös. Bakers familj har gett projektet grönt ljus och Jean-Claude Bouillon Baker, som redan skrivit en bok om sin världsberömda mor, ska fungera som konsult under produktionen av tv-serien.

En ambitiös och kreativt inspirerad tv-serie som ”inte är för mycket klassisk biografi”, utlovas av Françoise Guyonnet, chef hos Studiocanal.