The Wire-skaparen tillbaka i Baltimore

The Wire-skaparen återvänder både till HBO och Baltimore. Nästa David Simon-serie handlar om en ökänd korruptionsskandal inom polisen.

David Simon ligger bakom The Wire, The Corner, Treme, Show Me A Hero, The Deuce och The Plot Against America. Alla hos HBO. Nu fortsätter samarbetet med We Own This City, en miniserie baserad på en färsk bok av journalisten Justin Fenton med den längre och lite mer klargörande titeln We Own This City: A True Story of Crime, Cops, and Corruption.

“Ett journalistiskt arbete som inte bara berättar om en korrupt polisenhets uppgång och fall utan också kan stå som den oundvikliga kod till ett halvt århundrade av den katastrof som är det amerikanska narkotikakriget”, skriver David Simon, som själv inledde karriären som kriminalreporter i Baltimore, i förordet till boken.

Det är Variety som avslöjar att David Simon nu, tillsammans med vapendragaren George Pelecanos, ska bearbeta true crime-romanen till tv-formatet. Därmed återvänder den kreativa duon till samma gator i Baltimore där kriminalserien The Wire utspelade sig. Simon skapade The Wire, som brukar betraktas som en av historiens bästa tv-serier, och Pelecanos var författare och producent. De samarbetade också vid skapandet av Treme och The Deuce.

We Own This City handlar om den enhet, The Gun Trace Task Force, som polisen i Baltimore använde sig av för att avlägsna vapen och våldsamma kriminella från gatorna, men utvecklades till en stor korruptionsskandal. 2017 greps de nio medlemmarna i enheten för brott kopplade till de civilklädda polisernas illegala genomsökningar och stöld av kontanter, smycken och droger. Sju erkände, men två nekade.