Teaser: Netflixserien om Palmemordet

Netflix har släppt den första teasern med Robert Gustafsson som den misstänkte Palmemördaren Stig Engström i miniserien Den osannolika mördaren.

Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson befann sig själv på biografen på Sveavägen den där ödesdigra kvällen 1986 då statsminister Olof Palme sköts ihjäl på öppen gata och Sverige förändrades för evigt. I Den osannolika mördaren gestaltar han Stig Engström i en fiktiv tolkning av hur den utpekade gärningsmannen med en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död år 2000.

Robert Gustafsson som Stig Engström. Foto: Johan Paulin/Netflix

Robert Gustafsson tror själv att Stig Engström var skyldig till Palmemordet och har tidigare sagt att han ser rollen som en utmaning, men också lite som terapi.

”Eftersom jag själv befann mig på biografen på mordnatten har Palmemordet hela tiden legat som en böld som aldrig vill försvinna – och det är jag inte ensam om att känna. Teorin kring Engström är den mest logiska och den som den senaste Palmegruppen nu pekat ut som den rätta. Det är också den jag själv tror mest på – och nu finns det en chans för mig att dels förstå händelsen och dels greppa personen Stig Engström. Det är en spännande och tragisk historia som berör Sverige och svenskarna väldigt mycket och en naken skildring av det undermåliga polisarbetet kring Palmeutredningen under 80- och 90-talet. Stig Engström ligger väldigt långt från mig själv som person men det är också just det som lockar och utmanar – och förhoppningsvis leder till en inre frid.

Robert Gustafsson och Eva Melander som Stig och Margareta Engström. Foto: Netflix/Johan Paulin

Eva Melander gör rollen som Margareta Engström, Mikael Persbrandt som Hans Holmér och Peter Andersson som Arne Ivell. Peter Viitanen syns i rollen som Olof Palme. Dessutom medverkar Joel Spira, Emil Almén, Shanti Roney, Torkel Petterson, Henrik Norlén, Lia Boysen, Magnus Krepper, Björn Bengtsson och Cilla Thorell.

Mikael Persbrandt som Hans Holmér. Foto: Johan Paulin/Netflix

Manusförfattare är Wilhelm Behrman och Niklas Rockström (Kalifat, Innan vi dör). Charlotte Brändström som haft stora framgångar i Hollywood och även är aktuell som en av regissörerna av Amazons The Lord of the Rings-serie, är konceptuell regissör för den svenska originalserien som är baserad på Thomas Petterssons prisbelönta bok Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme, från 2018.

Brändström har förklarat vad som tillfälligt lockade henne tillbaka till Sverige: ”Vissa händelser kan betraktas som banbrytande i en nations historia – händelser som förändrar tankesättet och vägen framåt för ett land. Jag minns väl det enorma nationella trauma som orsakades av mordet på Olof Palme i februari 1986, ett trauma som lever kvar än idag. Med detta i åtanke tog jag chansen att återvända hem till Sverige för att regissera de två första avsnitten av Den osannolika mördaren.”

Den osannolika mördaren består av fem avsnitt och har premiär på Netflix den 5 november.