Nordirländsk kriminalitet i Bloodlands

DELA

Efter Line of Duty och Bodyguard kommer Bloodlands. Jed Mercurios kommande tv-serie är en nordirländsk kriminalthriller satt i nutid.

Jed Mercurio är en av Storbritanniens mest framgångsrika tv-skapare, kanske den mest framstående i kriminalgenren. Hans Line of Duty återupptar inspelningen av säsong 6 så snart coronapandemin tillåter det. C More har precis adderat säsong 4 av den populära serien om en fiktiv korruptionsenhet. Bodyguard blev en jättehit när serien hade premiär för snart två år sedan, först på brittiska BBC och sedan på Netflix.

Jed Mercurios nya serie Bloodlands, som han skapat tillsammans med Chris Brandon, hann precis avsluta inspelningen innan coronaviruset slog till och befinner sig nu i postproduction för planerad premiär senare i år.

Bloodlands öppnar med en scen där en bil fiskas upp från den nordirländska sjön Strangord Lough. Inuti finns ett misstänkt självmordsbrev men ingen kropp. Detektiv Tom Brannick (James Nesbitt) gör snabbt en koppling till ett ökänt ouppklarat fall av för honom stor personlig betydelse. I den gamla utredningen försökte han lösa en serie av mystiska försvinnanden. Brannick är övertygad om att den skyldiga, en halvmytisk figur som går under kodnamnet Goliath, också tagit livet av hans egen hustru.

Bloodlands utspelar sig i Nordirland och historien berättas inom den större politiska kontexten av den 30-åriga konflikt som är känd som The Troubles.

Jed Mercurio i en intervju med Drama Quaterly: “Det är en högst samtida thriller men den har en fot i det forna Nordirland. Som människor över hela världen känner till var det politisk oro i Nordirland ända till långfredagsavtalet 1998, vilket transformerat Nordirland av i dag till en välmående och fredlig del av världen. Dramat siktar in sig på ett fall som har potential att störa den sköra freden och vår hjälte, DCI Tom Brannick, sitter på en del kunskap om några mystiska försvinnanden som skedde inför långfredagsavtalet. Serien adresserar några mycket signifikanta och tankeväckande frågor om hur polisen och befolkningen i Nordirland tvingas brottas med konflikter och olösta brottsfall som hände före 1998.”

Miniserien Bloodlands består på typiskt brittiskt manér bara av fyra avsnitt. Förutom James Nesbitt, som själv är från Nordirland, så medverkar även Line of Duty-stjärnan Vicky McClure. Hon spelar en bombtekniker som pressas på gränsen till sammanbrott under en terrorkampanj.