Netflixserie om misstänkt Palmemördare

Han befann sig själv på biografen den där ödesdigra kvällen 1986. Nu ska Robert Gustafsson spela den misstänkta Palmemördaren Stig Engström i en Netflixserie.

Thomas Pettersson skrev den prisbelönta boken Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme, från 2018. Det är den som ska ligga till grund för den svenska originalserie som Netflix i dag har offentliggjort planerna för.

Den osannolika mördaren kommer att bestå av fem delar. Serien är en fiktiv tolkning av hur Stig Engström, som utpekats som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme, lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död år 2000 genom en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet.

Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson menar att rollen som Stig Engström är en spännande utmaning och ett stort ansvar, men också något av terapi. Han tror själv att Engström var skyldig till mordet.

”Eftersom jag själv befann mig på biografen på mordnatten har Palmemordet hela tiden legat som en böld som aldrig vill försvinna – och det är jag inte ensam om att känna. Teorin kring Engström är den mest logiska och den som den senaste Palmegruppen nu pekat ut som den rätta. Det är också den jag själv tror mest på – och nu finns det en chans för mig att dels förstå händelsen och dels greppa personen Stig Engström. Det är en spännande och tragisk historia som berör Sverige och svenskarna väldigt mycket och en naken skildring av det undermåliga polisarbetet kring Palmeutredningen under 80- och 90-talet. Stig Engström ligger väldigt långt från mig själv som person men det är också just det som lockar och utmanar – och förhoppningsvis leder till en inre frid.

Eva Melander, Mikael Persbrandt och Peter Andersson syns i andra större roller. Dessutom medverkar Joel Spira, Emil Almén, Shanti Roney, Torkel Petterson, Henrik Norlén, Lia Boysen, Magnus Krepper, Björn Bengtsson, Peter Viitanen och Cilla Thorell.

Manusförfattare är Wilhelm Behrman och Niklas Rockström (Kalifat, Innan vi dör). Charlotte Brändström som haft stora framgångar i Hollywood och regisserat avsnitt av bland annat The Witcher och Away, är konceptuell regissör för Engström-serien som beräknas få premiär någon gång under nästa år.

Brändström förklarar vad som lockat hem henne: ”Vissa händelser kan betraktas som banbrytande i en nations historia – händelser som förändrar tankesättet och vägen framåt för ett land. Jag minns väl det enorma nationella trauma som orsakades av mordet på Olof Palme i februari 1986, ett trauma som lever kvar än idag. Med detta i åtanke tog jag chansen att återvända hem till Sverige för att regissera de två första avsnitten av Den osannolike mördaren.”