George RR Martin: Bok 6 inte klar i tid

Dåliga nyheter för Game of Thrones-fans. George RR Martin har nu själv bekräftat att den sjätte boken ännu inte är färdigskriven – trots att hans deadline löpt ut.

Den sjätte boken, The Winds of Winter, kommer inte att hinna ges ut innan den sjätte säsongen av den omåttligt populära HBO-serien börjar sändas i mitten av april. Det står nu helt klart sedan bokseriens författare George RR Martin valt att ge sin egen beskrivning av läget: ”Ni ville ha en uppdatering. Här är uppdateringen. Ni kommer inte att gilla den”, skriver den 67-årige författaren på sin privata blogg.

George RR Martin berättar att han skrivit hundratals sidor och dussintals kapitel av The Winds of Winter, men att det fortfarande återstår flera kapitel och mycket tid för omskrivningar. ”Ni är besvikna, och ni är inte ensamma. Mina redaktörer och förläggare är besvikna, HBO är besviket, mina agenter och utländska förläggare och översättare är besvikna … men ingen är mer besviken är jag”, konstaterar Martin som egentligen skulle ha lämnat över manuset i slutet av oktober, men sedan fick sin deadline förlängd till den 31 december 2015. Det hade precis räckt för att få ut boken i mars.

George RR Martin konstaterar att boken nu ”blir klar när den blir klar”, men lovar att den ska bli så bra som det över huvud taget är möjligt. Han berör också frågan som alla läsare av bokserien ställer sig: Kommer tv-serien att spoila boken? Hans svar är: Kanske. Ja och nej. ”En del intriger och avslöjanden kommer att ske i den sjätte säsongen som ännu inte har hänt i bokserien. I åratal har mina läsare legat före tittarna. I år kommer det motsatta att gälla för några saker. Hur ni vill hantera det är upp till er”.

Han avslutar sin bloggpost med att varna för spoilers. Ni som inte är rädda för spoilers kan läsa vad han skriver här.