Folk med ångest blir Netflix-serie

DELA

Ännu en Fredrik Backman-roman ska bli tv-serie. Den här gången hos Netflix. Folk med ångest, ska regisseras av Felix Herngren.

Både debutromanen En man som heter Ove och Britt-Marie var här från 2014 har filmatiserats. Men nu är det tv-serier som gäller för Fredrik Backman. HBO Nordic står först i tur med Björnstad, som började spelas in i början av året och bör vara färdiginspelad vid det här laget. Näst på tur står ett samarbete med Netflix.

”Jag är verkligen glad att alla inblandade ville ge min historia om en grupp sköra människor och ett misslyckat bankrån och en eftermiddag som spårar ur den här fantastiska möjligheten”, skriver Fredrik Backman på Instagram.

Hans bok Folk med ångest är en stökig komedi om ett gisslandrama i anslutning till en lägenhetsvisning. En misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en höggravid kvinna, en självmordsbenägen mångmiljonär och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den … tom.  

Så vad hände egentligen? En serie av udda vittnesförhör leder till ett klassiskt pusselmysterium.

“Fredrik Backman har en unik blick och förmåga att skildra människor och hitta intressanta historier som speglar Sverige. Det känns otroligt lustfyllt att få förtroendet att gestalta denna fina bok ihop med Camilla Ahlgren. Att vi dessutom fortsätter vårt samarbete med Netflix som kommer se till att den här fantastiska berättelsen kommer ut i världen känns fantastiskt”, säger regissören Felix Herngren.

Fredrik Backman returnerar artigheterna: “Felix Herngren är en sällsynt berättare med en unik komisk känslighet som är en dröm att få jobba med. Camilla Ahlgren förstår det bräckliga och stökiga i människor och skriver personer, aldrig bara karaktärer. Vi kunde inte ha lämnat den här boken i bättre händer.”

Produktionsbolaget FLX ligger även bakom Netflix första svenska originalserie Störst av allt liksom den nyligen presenterade Kärlek & Anarki av Lisa Langseth.

När miniserien Folk med ångest kan tänkas ha premiär har Netflix inte avslöjat.