Finsk spionserie såld till utlandet

Finland är på väg att få en internationell hitserie. Spionserien Shadow Lines – Nyrkki på originalspråk – har sålts till AMC:s streamingtjänst Sundance Now.

Emmi Parviainen, Sampo Sarkola, Jessica Grabowsky och Jonna Järnefelt har huvudrollerna i spionserien om det kalla kriget som debuterade hösten 2019 på den finska streamingstjänsten Elisa Viidhe. Sveriges bidrag består av Rafael Edholm och Mathias Petersson.

Handlingen utspelar sig på 1950-talet då Helsingfors sägs ha kryllat av spioner. När serien inleds är året 1955 och det står ett presidentval för dörren där centerns Uhro Kekkonen ställs mot socialdemokraternas kandidat Karl-August Fagerholm.

I centrum står den unga kvinnan Helena Korhonen (Emmi Parviainen) som ingår i den topphemliga finländska spionorganisationen Nyrkki, vars uppdrag är att skydda Finlands självständighet. Den unga kvinnan söker efter sanningen om sin bakgrund och riskerar samtidigt hela operationen.

Manuset är skrivet av mor och dotter, Kirsti och Katri Manninen.

Rättigheterna till spionserien, som höjts till skyarna hemma i Finland, har nu förvärvats av AMC-ägda streamingtjänsten Sundance Now. Serien görs därmed tillgänglig i USA, Kanada och Storbritannien under titeln Shadow Lines. Däremot väntar vi fortfarande på att en svensk streamingtjänst ska köpa in den finska succéserien.