Black Power-serie av Elba och Ridley

DELA

Luther-stjärnan Idris Elba slår sig ihop med 12 Years of Slave-författaren John Ridley. De två ska producera Guerrilla, en miniserie om Black Power-rörelsen i London på 70-talet.

Skådespelaren Idris Elba är känd från bland annat den brittiska kriminalserien Luther (recension av säsong fyra här) och Netflix kritikerrosade film Beasts of No Nation (recension här). John Ridley vann en manus-Oscar för 12 Years of Slave och har sedan dess producerat två hyllade säsonger av antologiserien American Crime. Nu ska de tillsammans göra en miniserie på sex avsnitt som precis fått grönt ljus av amerikanska tv-bolaget Showtime och brittiska Sky Atlantic.

Guerrilla utspelar sig på 70-talet och handlar om ett kärlekspar (ännu inte castat) som går från politisk aktivism till militant radikalism. Det är en kärlekshistoria satt mitt i politisk explosiv tid i London. Parets relation och värderingar sätts på prov när de formar en undergroundcell, vars måltavla är Black Power Desk, en underrättelseenhet som existerar enbart för att krossa all Black Power-aktivism.

Idris Elba ska både medverka som skådespelare och exekutiv producent via sitt bolag Green Door Pictures. “Jag har under lång tid velat samarbeta med Mr Ridley och hans arbete här är ingenting annat än en masterclass i karaktärsbyggande”, säger Elba.

John Ridley är amerikan men har länge velat berätta historien i Guerrilla. Han har själv skrivit majoriteten av serien och ska även regissera de två första avsnitten. Inspelningen startar i London i sommar. “De här händelserna är på väg att bli avlägsen historia, vi vill inte att de här historierna och perspektiven ska falla i glömska”, säger Ridley.